Geluiden

Over geluid en overprikkeling

Misofonie: Welke geluiden doen pijn?

Merk je op dat bepaalde geluiden je irriteren? Voor sommigen zijn bepaalde geluiden niet prettig. Bepaalde geluiden kunnen je prikkelen (triggeren) en gevoelens van boosheid, irritatie en/of walging opwekken. Het geluid kan dus gezien worden als de oorzaak van wat je voelt en hoe je daarop reageert en de moeilijkheden die dat met zich meebrengt.

Hier zijn enkele geluiden die je mogelijk irriteren:

1. Geluiden tijdens het eten, zoals kauwen, smakken, slurpen en slikken.
2. Nasale geluiden, zoals snuffen, inademen en uitademen.
3. Geluiden uit de keel, zoals keelschrapen en kuchen.
4. Bepaalde klanken, zoals de 'k' klanken.
5. Herhaaldelijk tikken, zoals nagels op tafel of het klikken van een pen.
6. Geritsel van bijvoorbeeld papier of plastic.
7. Omgevingsgeluiden, zoals het tikken van een klok of zoemende apparaten.

 

​Wat gebeurt er met je als je deze geluiden hoort? Welke reactie roept het luisteren naar deze geluiden bij je op? Voel je irritatie, word je boos of zelfs woedend, ervaar je walging of gebeurt er iets anders? Als je merkt dat deze geluiden inderdaad veel bij je losmaken en er van alles gebeurt in je lichaam, zowel fysieke sensaties, gevoelens en gedachten, kan dit behoorlijk lastig zijn. Als bepaalde geluiden dus niet langer als aangenaam worden ervaren, maar eerder als hinderlijk en storend, kan dit stress en pijn veroorzaken.

Wat kun je dan doen? Dan is het tijd om te onderzoeken waarom dit gebeurt. Op Omgaanmetgeluid.nl bespreken we geluidsgevoeligheid, de betekenis van misofonie, mogelijke oorzaken en beschikbare oplossingen. Naast behandelingsopties, kun je ook de misofonie test doen en zelfhulpmethoden ontdekken om met je selectieve geluidsgevoeligheid om te gaan.

Wil je meer weten? Op Omgaanmetgeluid.nl leg ik uit wat er wordt gezegd en geschreven over gevoeligheid voor geluid. Daarnaast deel ik ook graag mijn eigen visie en ideeën en geef ik je oefeningen om ermee om te gaan. Wil je dus weten wat ik denk en hoe je jouw eigen visie op geluid kunt bepalen? Lees dan verder in de verschillende blogs.

▶ Meer weten?

Verken ook de andere onderwerpen: Misofonie, Misofonie Test, Oorzaken, Oplossingen en Zelfhulp. Vergeet ook niet de gratis tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben wat voor je. Neem daarnaast gerust contact op als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Volgende
Volgende

Misofonie ➥