Veelgestelde Vragen (FAQ)

Alles over geluiden!

Wanneer je gevoelig bent voor bepaalde geluiden en denkt te maken te hebben met selectieve geluidsgevoeligheid, ook wel bekend als misofonie, dan is het normaal dat je veel vragen hebt. Op deze Veelgestelde Vragen (FAQs) pagina vind je daarom antwoorden op veelgestelde vragen over gevoeligheid voor geluid.

Veelgestelde Vragen

In de Veelgestelde Vragen, Over geluid en blogs worden diverse onderwerpen besproken die verband houden met geluidsgevoeligheid. Het is ook interessant om te lezen wat anderen te zeggen hebben over gevoeligheid voor geluid. Blijf in ieder geval vooral zelf onderzoek doen, want jij weet het beste wat goed is voor jouw welzijn en geluk, zelfs in een wereld vol uitdagingen.

FAQ

Wat is misofonie?

In de medische wereld wordt geluidsovergevoeligheid aangeduid als misofonie, wat eigenlijk 'geluidshaat' betekent. Dit label wordt gebruikt om te beschrijven dat je sterke reacties hebt op bepaalde geluiden, zoals eet- en drinkgeluiden of nasale geluiden. Zowel zachte als harde, onverwachte geluiden die door mensen worden gemaakt, kunnen intense reacties bij je opwekken.

Lees verder

Misofonie: welke geluiden?

De lijst met geluiden waarop je sterk reageert, kan erg lang zijn. Het is mogelijk dat je dus een soort allergische reactie hebt op enkele specifieke geluiden of misschien op een breed scala aan geluiden. Ik noem het een 'allergische reactie' omdat het zo aanvoelt, ook al is het geen allergie, maar eerder een weerstand of afkeer van bepaalde geluiden.

In principe kun je heftig reageren op bepaalde eet- en drinkgeluiden of nasale geluiden. Je kunt zeggen dat zowel zachte als harde, onverwachte geluiden die vooral door mensen worden gemaakt, sterke reacties bij je veroorzaken.

Lees verder

Wat zijn de klachten bij misofonie?

Als je last hebt van bepaalde klachten, wil je natuurlijk graag weten waar deze vandaan komen. Je kunt bijvoorbeeld denken: "Ik ben gevoelig voor geluiden en daarom heb ik last van ...". Het kan ook zo zijn dat je last hebt van andere klachten en daardoor gevoelig bent voor geluiden.

Het is daarom goed om na te denken over welke klachten je precies hebt en deze op te schrijven. Deze klachten zijn symptomen waar je een verklaring voor zoekt. Of de klachten veroorzaakt worden door geluiden waar je last van hebt of door iets anders, is de vraag.

Waar heb je precies last van? Wat zijn de uitdagingen waar je mee te maken hebt? Zijn deze moeilijkheden vooral fysiek, emotioneel of mentaal merkbaar, of zijn ze meer energetisch of spiritueel van aard?

Lees verder

Wat betekent misofonie?

Wanneer je (extreem) gevoelig bent voor geluiden, wordt dit 'selectieve geluidsgevoeligheid' genoemd, omdat je gevoelig bent voor bepaalde geluiden, maar niet voor allemaal. In de medische wereld wordt dit echter 'misofonie' genoemd, wat letterlijk vertaald kan worden als 'geluidshaat'.

Het is eigenlijk een term of label voor een groep klachten (symptomen). Overweeg om voorzichtig te zijn met het gebruik van het woord 'misofonie'. Het is van belang om te achterhalen of de geluiden of iets anders de klachten veroorzaken die je ervaart en wat je hieraan kunt doen.

Lees verder

Wat houdt misofonie in?

Afhankelijk van hoe je misofonie interpreteert, kun je zeggen dat het gaat om een heftige reactie op geluiden en prikkels in je omgeving die niet in verhouding staan tot de situatie. Het is mogelijk dat je intens reageert met boosheid, irritatie, frustratie of walging.

Het is interessant om te onderzoeken waarom je zo reageert, omdat de situatie waarin je bent en dus de geluiden of prikkels die je opvallen, op zichzelf neutraal zijn. Alleen je reactie is gekleurd en op Omgaanmetgeluid.nl proberen we de vraag te beantwoorden waarom dit mogelijk zo is door inzichten te geven over mogelijke oorzaken.

Lees verder

Hoe weet je of je misofonie hebt?

Het is mogelijk dat je verschillende klachten ervaart. Bijvoorbeeld moeite hebben met concentreren, snel afgeleid zijn en snel vermoeid zijn. Misschien merk je dat je aandacht niet gericht is op de taak waar je mee bezig bent, maar eerder op hoe je je voelt of wat er om je heen gebeurt. Het kan zelfs zijn dat je vaak het gedrag van anderen opmerkt en dat geluiden en prikkels in je omgeving je opvallen. Dit kan als storend worden ervaren, omdat het fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaakt.

Deze klachten worden ook wel symptomen genoemd. Ze zijn signalen dat er iets aan de hand is en mogelijk uit balans is. Maar wanneer heb je nu precies misofonie? Ik heb een misofonie test voor je gemaakt die als evaluatie dient om te beoordelen in hoeverre geluid een rol speelt in je dagelijks leven en hoe je het ervaart. De test geeft geen definitief antwoord of je misofonie hebt. Een arts, gezondheidsinstelling of instituut kan mogelijk een andere intake en test uitvoeren die je andere inzichten zal geven dan de test die ik heb ontwikkeld.

Lees verder + Doe de test (evaluatie)

Wat zijn de symptomen bij misofonie?

Het is mogelijk dat je voornamelijk fysieke symptomen ervaart, zoals spanning, zweten, trillen, vermoeidheid of hoofdpijn, die ook aanwezig kunnen zijn in andere stressvolle situaties. Het kan ook voorkomen dat je geïrriteerd, boos of walgt van wat je ziet en hoort en hierop reageert door iets te doen.

Mogelijk valt je eigen gedrag op in reactie op de stress die je ervaart. Wat je doet in reactie op storende geluiden en situaties kan zijn dat je er iets van zegt (vechten), weggaat (vluchten), niet meer weet wat te doen (bevriezen) of juist zegt dat er niets aan de hand is en mensen vertelt wat je denkt dat ze willen horen (vleien), terwijl er wel van alles met je gebeurt.

Of je nu kiest om te vechten, te vluchten, te bevriezen of jezelf te vleien als reactie, het is mogelijk dat je bepaalde situaties, plaatsen of mensen vermijdt om overstimulatie te voorkomen.

Onder vermijding valt bijvoorbeeld het verlaten of vermijden van een situatie, het ontwijken van bepaalde personen of het regelmatig dragen van een koptelefoon of oordopjes. In verschillende mate kan dit variëren van het weggaan uit een ruimte tot helemaal niet meer meedoen aan sociale activiteiten.

Kortom, denk na over wat je vooral merkt op zowel lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau en wat je daarmee doet. Wat merk je vooral op en in hoeverre helpt dit je daadwerkelijk om met geluiden om te gaan?

Lees verder

Misofonie: wat doe ik nu?

Het is van groot belang om te weten welke symptomen zich kunnen voordoen bij misofonie, maar het is ook essentieel om jezelf af te vragen of jouw klachten daadwerkelijk verband houden met misofonie of mogelijk iets anders zijn. Om vast te stellen of je last hebt van misofonie, is het dus noodzakelijk om te begrijpen waar je precies hinder van ondervindt.

Om erachter te komen, is het belangrijk om eerst te analyseren wat er uit balans is. Wat zijn jouw specifieke klachten? Waar ervaar je hinder van? Deze klachten kunnen zich op verschillende niveaus voordoen en het kan soms lastig zijn om te bepalen wat er eerst was, een beetje zoals een kip-en-ei-verhaal. Het goed om dit te analyseren, alleen of samen met iemand die je daar goed bij kan helpen.

Lees verder

Hoe erg is misofonie?

Interessante vraag, is gevoeligheid voor geluid een klacht of een kracht? Het kan worden gelabeld als 'misofonie' en gezien worden als een ziekte, stoornis of aandoening. Je kunt het ook op een andere manier bekijken. In het Engels wordt er gesproken over een disorder (stoornis).

Als je het beschouwt als een dis-order, dan kun je zeggen dat het een verstoring is. Misschien ben je tijdelijk uit balans en dan is de vraag waarom en hoe je die balans kunt herstellen. Je kunt je gevoeligheid voor geluid ook zien als een signaal van je lichaam dat het tijd is om voor jezelf te zorgen. Misschien is wat je doet, waar je bent of met wie je bent niet goed voor je welzijn en levensgeluk. Welke benadering spreekt jou het meeste aan en hoe ernstig is misofonie dan?

Lees verder

Hoe groot is de impact van misofonie op je leven?

Iedereen komt wel eens in aanraking met geluiden en (visuele) prikkels om zich heen. Afhankelijk van waar je bent en wat je doet, kun je hier meer of minder last van hebben. Er zijn verschillende situaties waarin je dagelijks en zelfs 's nachts wordt geconfronteerd met geluidsprikkels die je telkens opnieuw overweldigen.

Of je nu op school, op het werk, tijdens het sporten, in het openbaar vervoer, in de winkels of gewoon thuis bent, geluiden kunnen overal opduiken waar je eigenlijk liever vanaf wilt en waarvan je wilt dat ze stoppen. Zelfs 's nachts kan het lastig zijn om te ontspannen als je de kamer of het bed deelt met iemand anders.

Wanneer je emmer vol is zeg maar en alle prikkels te veel zijn om te verwerken, kan het soms verstandig zijn om weg te gaan uit die situaties. Dit kan echter ook een grote impact hebben op je leven en je belemmeren.

Het kan dus voorkomen dat je problemen ervaart op het gebied van studie, werk, relaties, ouderschap en je algehele gezondheid, afhankelijk van de mate waarin je last hebt van geluiden. Ook kan het van invloed zijn op hoe je over jezelf denkt (zelfbeeld) en hoe je je voelt over jezelf (eigenwaarde).

Je vraagt je misschien af hoe je weer een 'normaal' leven kunt leiden in plaats van te blijven lijden. Je reactie op geluiden kan instinctief en onbewust zijn, maar wat doe je als je je realiseert dat het specifiek de geluiden zijn waar je op reageert? Als je er bijvoorbeeld voor kiest om steeds minder actief te zijn en je steeds meer terugtrekt uit het sociale leven, kan het een uitdaging zijn om te studeren, te werken, te sporten en relaties met familie, vrienden en kennissen te onderhouden. Wat zou je hier graag willen doen en bereiken?

Lees verder

Hoe behandel je misofonie?

Om te bepalen of je last hebt van misofonie, is het begrijpelijk dat je eerst wilt weten of je er überhaupt last van hebt. Om hierachter te komen, is het belangrijk om eerst te analyseren wat er uit balans is. Wat zijn jouw klachten? Waar ervaar je last van? Deze klachten kunnen zowel fysiek, emotioneel als mentaal zijn en vaak is er een verband tussen deze aspecten. Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat er eerst was, een beetje zoals het kip-en-ei-verhaal.

Hoe dan ook, er zijn verschillende klassieke, reguliere en meer alternatieve behandelmethoden die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in jouw situatie, ongeacht of je een diagnose hebt voor misofonie of iets anders. Het is misschien niet zo belangrijk om een specifieke diagnose te hebben, behalve als het gaat om vergoeding van de behandeling via de verzekeraar.

Het belangrijkste is dat je in gesprek gaat met verschillende professionals over de methoden die ze gebruiken, om te achterhalen of het past bij de steun en begeleiding die je nu nodig hebt. Past wat zij bieden bij je behoeften op dit moment? Kijk rond, ga in gesprek en kies de aanpak die met de kennis die je nu vandaag de dag hebt het beste bij je past om een oplossing te vinden voor je klachten.

Lees verder

Hoe omgaan met misofonie?

Het is verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van het woord 'misofonie' en het is interessant om te onderzoeken waarom je zo sterk reageert op geluiden en prikkels in je omgeving. Welke geluiden roepen een sterke reactie bij jou op? Wat ben je aan het doen op dat moment? Waar bevind je je? Met wie ben je samen? Hoe voelde je je die dag? Wat is de reden achter jouw reactie op bepaalde geluiden?

Misschien kun je jezelf ook afvragen of je eigenlijk wel reageert op de geluiden zelf, of op iets anders. Nodig jezelf dus uit om te achterhalen of de geluiden of iets anders de symptomen veroorzaken die je ervaart en wat je hieraan kunt doen om te leren hoe je het beste kunt omgaan met je uitdagingen met onder andere geluiden en prikkels om je heen.

Lees verder

Hoe gaat misofonie weg?

Het antwoord hierop hangt af van hoe je misofonie interpreteert. Wat zijn precies de symptomen waar je last van hebt? Is het nodig om hier een label aan te geven? Er zijn mogelijk acties die je kunt ondernemen om je klachten te verlichten. Wat zou je kunnen doen om ervoor te zorgen dat je symptomen verminderen en je je weer beter voelt? Als het inderdaad misofonie is, wat zou je dan willen doen om ermee om te leren gaan? Als het geen misofonie is waar je last van hebt, wat zou je dan willen proberen om je reactie op geluid te verminderen?

Lees verder

Misofonie: wat helpt?

Rust, ritme en reinheid zijn oude wijsheden die nog steeds iedereen kunnen helpen om zich goed en gezond te voelen, ongeacht de uitdagingen die je ervaart. Wat dit precies voor jou betekent, wordt natuurlijk bepaald door jouw eigen levensritme. Wat past bij nu werkelijk bij jou? Waar word je echt blij van? Wat doe je graag? Wanneer doe je dat het liefste? Waar ben je graag? Met wie breng je graag tijd door? Wat kun je dagelijks doen om je zo goed mogelijk te voelen? En wat betekent dat precies voor jou; je goed voelen?

Wanneer heb je het gevoel dat je een 'normaal' leven kunt leiden en niet langer wordt beïnvloed door alle geluiden en prikkels om je heen? Wat moet er dan gebeuren of veranderen? Welke stappen kun je zetten en wanneer ga je die zetten om beter voor jezelf te zorgen? Het beantwoorden van deze vragen en andere oefeningen kunnen je helpen bij misofonie en andere gerelateerde uitdagingen.

Lees verder

Wil je je kennis uitbreiden?

Verschillende Nederlandse en Engelse organisaties bieden ook informatie over geluidsgevoeligheid. Neem eens een kijkje op hun websites om meer inzicht te krijgen in de verschillende opvattingen over misofonie. De alfabetische lijst van organisaties die zich bezighouden met geluidsgevoeligheid vind je hier: ’t ABC van Misofonie.

Heb je iets interessants ontdekt?

Heb je informatie gevonden over geluidsgevoeligheid dat een plek verdient op Omgaanmetgeluid.nl? Laat het me weten! Wie weet wordt het dan binnenkort ook hier op de website bij Veelgestelde Vragen geplaatst. Voel je vrij om contact met me op te nemen en je ervaringen, mening of ideeën met me te delen. Zo kunnen we van elkaar blijven leren.

Wil je je mening met me delen?

Wil je jouw visie op gevoeligheid voor geluid met me delen? Ik ben erg nieuwsgierig naar wat jij te zeggen hebt. Andere ideeën en inzichten zijn altijd interessant voor mij. Voel je vrij om contact met me op te nemen en je mening te sturen.

Leer hoe je geluiden kunt trotseren
en je levensvreugde terug kunt vinden!