Waarom geluidsgevoelig?

Heb je gemerkt dat bepaalde geluiden je storen, boos maken of walging opwekken? Misschien kun je bepaalde geluiden niet verdragen en wil je dat ze stoppen. Als je gevoelig bent voor geluid, heb je misschien gehoord van misofonie. Heb je last van geluidsgevoeligheid, wil je weten wat het is en ben je ook nieuwsgierig naar de oorzaak? In deze blog gaan we op ontdekking naar mogelijke oorzaken van je gevoeligheid voor bepaalde geluiden

 
Wil je weten waarom bepaalde geluiden je storen? Lees over misofonie en ontdek mogelijke oorzaken van je geluidsgevoeligheid.
 

In deze blog deel ik vooral mijn ideeën over geluidsgevoeligheid, dus het is niet helemaal objectief, omdat ik je ook aan het denken wil zetten. Op de introductiepagina staat een meer algemeen verhaal. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

 

Geluidsgevoeligheid: Oorzaken en Oplossingen

In de vorige blogpost Misofonie: Wat is dat? hebben we gekeken of je mogelijk misofonie hebt of dat je misofonisch bent. Ook op de pagina over oorzaken van geluidsgevoeligheid hebben we enkele ideeën besproken over hoe misofonie kan ontstaan. Hopelijk hebben de suggesties je geholpen om meer te weten te komen over het begrip misofonie en de gevoeligheid die je ervaart bij bepaalde geluiden.

Of je nu wel of geen 'label' aan je klachten wilt geven, als je last hebt van geluidsgevoeligheid en gefrustreerd raakt door geluiden, wil je vast graag weten wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen. Door te begrijpen wat jou geluidsgevoelig maakt, kom je mogelijk ook dichter bij een oplossing. Zelfs als je de oorzaak niet kent, zijn er nog steeds oplossingen en oefeningen die je kunnen helpen om beter om te gaan met de overprikkeling die je dagelijks ervaart.

Nurture versus nature: waarom geluidsgevoelig?

Je reactie op bepaalde geluiden is hoogstwaarschijnlijk onbewust en lijkt vanzelfsprekend te zijn. Welke geluiden veroorzaken ongemak? Bij Over geluid wordt een lijst van geluiden gegeven waarop je mogelijk reageert, waarbij de reactie per geluid kan variëren. Soms reageer je geïrriteerd, terwijl je een andere keer misschien wel boos wordt of walgt van wat je hoort en ziet. Waarom is dit zo?

Bij Hoe ontstaat misofonie? hebben we gekeken naar hoe verschillende factoren mogelijk een rol spelen bij het ervaren van geluiden. Het kan een combinatie zijn van genetica, omgeving en persoonlijkheid, vermengd met (negatieve) herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden.

  • Genetica verwijst naar hoe eigenschappen van de ene generatie op de volgende worden doorgegeven via genen.

  • Omgeving gaat over je lichaam, je huis, de plaatsen waar je verblijft en de landen die je bezoekt, evenals de mensen waarmee je omgaat, zoals familie, vrienden, kennissen en vreemden.

  • Persoonlijkheid betreft een dynamische mix van eigenschappen die je reacties en motivaties bepalen.

Wanneer je kijkt naar de redenen waarom je gevoelig bent voor geluid, kom je uit bij de discussie over nature versus nurture. Is je gevoeligheid voor geluid een aangeboren eigenschap (nature) of is het aangeleerd gedrag (nurture)?

Erfelijkheid, trauma en geluidsgevoeligheid

Als je ervan uitgaat dat je gevoeligheid voor geluid een essentieel onderdeel is van wie je bent, kun je je afvragen hoe dit tot stand is gekomen. Het erfelijkheidsaspect speelt hierbij een grote rol en dat maakt het erg interessant. Wat kun je allemaal erven van je ouders en voorgaande generaties?

Het kan namelijk voorkomen dat je onverwerkte gebeurtenissen met je meedraagt die voor klachten zorgen, maar het kan ook zijn dat je te maken hebt met een intergenerationeel trauma of transgenerationeel trauma. Dit is trauma van andere in een familielijn dat nog niet verwerkt is en is doorgegeven aan de volgende generatie. Je hebt de onverwerkte gebeurtenis dan zelf niet meegemaakt, maar voelt wel de effecten ervan. Het kan dan zijn dat je symptomen van een trauma ervaart dat niet direct van jou is. Geluidsgevoeligheid is dan zo’n symptoom.

Voeding, omgeving en geluidsgevoeligheid

Stel je voor dat je gevoeligheid voor geluid aangeleerd gedrag is, dan is het de moeite waard om te overwegen hoe bewust of onbewust dit proces is. Laten we eens goed kijken naar je lichaam als omgeving. De manier waarop je met je lichaam omgaat, beïnvloedt hoe je lichaam reageert op hoe je haar behandelt, wat op zijn beurt effect kan hebben op hoe je zenuwstelsel reageert op impulsen en prikkels om je heen.

Hoe ga jij om met je lichaam? Wat zijn jouw eet- en drinkgewoonten en hoe gezond zijn ze eigenlijk? Krijg je bijvoorbeeld veel schadelijke e-nummers binnen die nadelige effecten kunnen hebben? Of voorzie je je lichaam niet voldoende van voedingsstoffen zoals vitamines, zouten en mineralen die essentieel zijn voor een goed functionerend zenuwstelsel?

Het concept van een gezonde omgeving is ook van toepassing op waar je bent en met wie je je tijd doorbrengt. Wat veroorzaakt die voortdurende overprikkeling? Zijn het de geluiden of zijn er andere factoren die ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt bij bepaalde geluiden?

Van geluiden tot reacties: De rol van aangeleerd gedrag

Persoonlijkheid is een dynamische en georganiseerde mix van eigenschappen (gevoelens, gedachten, acties) die aan jou kunnen worden toegeschreven. Deze bundel van eigenschappen geeft aan hoe je waarschijnlijk zult reageren in verschillende situaties en wat je motiveert om te denken.

Wanneer we praten over aangeleerd gedrag, kunnen we stellen dat de manier waarop je op geluiden reageert aangeleerd is, zelfs al gebeurde dat hoogstwaarschijnlijk onbewust. Je reactie op geluid is namelijk het resultaat van een snel proces: situatie, gevoel, gedachte en actie. Door herhaaldelijk voor een specifieke reactie te kiezen, ontwikkel je al snel een strategie die effectief is voor je.

Echter kan het zijn dat je lichaam in het heden reageert op impulsen en prikkels, zoals bepaalde geluiden met een reactie die niet gepast is voor wat er werkelijk aan de hand is. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een oude pijn waarop je reageert. Soms blijven namelijk ervaringen uit het verleden echter vastzitten in je systeem.

Als je in het verleden had willen opkomen voor je welzijn, maar de beweging die daarbij hoorde niet kon voltooien, kan die spanning nog steeds in je lichaam, hoofd en hart aanwezig zijn. Aan deze vorm van stress wordt vaak gerefereerd met het woord ‘trauma’ en de gebeurtenissen in het verleden die je traumatisch zou kunnen noemen, hoeven niet per se groot en ingrijpend te zijn. Het kan wel je reactie en strategie verklaren.

Om het kort samen te vatten, hoe weet je of je oude pijn ervaart? Het kan zijn dat je lichaam op impulsen en prikkels reageert, zoals bepaalde geluiden, met een reactie die niet passend is voor de situatie. Je reactie staat dan niet in verhouding tot wat er werkelijk gebeurt. Dit kan duiden op oude pijn of onverwerkte gebeurtenissen waar je op reageert.

Het goede nieuws is dat als je iets kunt leren en conditioneren, bewust of onbewust, je ook in staat bent om het te veranderen wanneer je aanpak niet langer het gewenste resultaat geeft. Zelfs als het via de genen is doorgegeven, kunnen we het blijkbaar loslaten. Het is dus belangrijk om de mogelijke oorzaken van je gevoeligheid voor geluid goed te onderzoeken zover dit kan en te overwegen wat je ermee wilt doen, omdat dit ook antwoorden geeft over behandelingen en oplossingen. Het kan ook zijn dat je beseft dat je gevoeligheid voor bepaalde geluiden een symptoom is en niet de oorzaak, wat direct je aanpak verandert. Wat is jouw standpunt hierover? Laat het me weten, ik hoor het graag!

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over de oorzaken van misofonie? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).

 
 
Marianne de Kuyper

Hallo, ik ben Marianne en ik kom uit Amsterdam. Als freelancer gebruik ik mijn web ninja vaardigheden om concepten, websites en sociale media op te zetten! 🕶️🚀. Op Omgaanmetgeluid.nl deel ik handige oefeningen en tips vanuit mijn eigen ervaring om de kracht van geluid te ontdekken. Leer om geluiden te ervaren als positieve signalen van de wereld om je heen, zodat je nog beter voor jezelf gaat zorgen.

Vorige
Vorige

Wanneer heb je misofonie?

Volgende
Volgende

Hoe om te gaan met misofonie?