Hoogsensitief en geluidsgevoelig? Leer omgaan met je gevoeligheden!

Voor Inspirerendleven.nl schreef ik een blog die ze publiceerde met de titel: “Hooggevoeligheid & Misofonie: ben jij geluidsgevoelig?”. Helaas is de tweede blog die ik voor hen schreef niet goed gepubliceerd, wat soms kan gebeuren. We hebben allemaal wel eens drukke momenten waarin we dingen niet kunnen afronden, ook al willen we dat graag. Toch wil ik de inhoud met je delen. Daarom heb ik de oorspronkelijke blog herschreven om deze hier te presenteren. Waarom? Als je hoogsensitief of gevoelig voor geluid bent, vind je in deze herschreven blog over geluidsgevoeligheid handige ideeën en oefeningen die je helpen om je gevoeligheden beter te begrijpen. Kijk ook even bij ‘Ben je geluidsgevoelig en hoe ga je ermee om?’, daar ontdek je het verschil tussen hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid en misofonie.

 
Verken onze vernieuwde blog op Inspirerendleven.nl over hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid en misofonie. Ontdek hoe je kunt omgaan met geluidsgevoeligheid en leer meer over de verschillende fasen van bewustwording.
 

Het oorspronkelijke blogbericht is te vinden op Inspirerendleven.nl, terwijl een aangepaste en volledige versie hier op Omgaanmetgeluid.nl staat om je meer te vertellen over geluidsgevoeligheid. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

 

Van boosheid naar bewustzijn

Voel je je soms boos of geïrriteerd zonder dat je precies weet waarom? Heb je het idee dat dit je veel energie kost en wil je hier verandering in brengen? Het kan zijn dat je niet bewust bent van de geluiden om je heen, maar dat ze toch een sterke reactie bij je oproepen. Voor mensen die gevoelig zijn voor geluid, kunnen deze prikkels overweldigend zijn, wat kan leiden tot vermoeidheid en andere uitdagingen. Het is belangrijk om te ontdekken wat de oorzaken zijn van je frustratie en boosheid. Dit is de eerste stap naar meer bewustzijn. In deze blog bespreek ik de betekenis van geluidsgevoeligheid en de verschillende fases van het helingsproces, zodat je beter kunt omgaan met je gevoeligheden.

Als je je verdiept in een bepaald onderwerp, doorloop je verschillende fases. Deze fases van bewustwording zijn belangrijk om te leren omgaan met dingen zoals hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid of misofonie. Maar wat zijn de verschillen tussen deze termen? Dat ontdek je in de vorige blog ‘Ben je geluidsgevoelig en hoe ga je ermee om?’. Lees dit eventueel eerst aandachtig door, zodat je de verschillen goed begrijpt. Kom daarna terug naar deze blog voor meer uitleg over de stappen die je kunt zetten van boosheid naar bewustzijn en de oplossingen voor de uitdagingen waar je mee te maken hebt.

Bewustwordingsproces

Welke stappen doorloop je in een bewustwordingsproces? Ik wil je graag meenemen in mijn eigen verhaal. Hoe verliep mijn bewustwordingsproces rondom geluidsgevoeligheid? In 2015 startte ik therapie bij Janet Terweij, een psychotherapeute in Amsterdam. In het verleden had ik al verschillende keren hulp gezocht voor persoonlijke uitdagingen zoals faalangst, verlatingsangst, (chronische) depressie en lastige relaties. Toch stond ik weer voor de deur van een psychologische praktijk met een nieuwe hulpvraag. Ik had begeleiding nodig bij het vinden en behouden van een baan. Het was al een tijdje dat ik geen werk had en er stonden nog maar een paar euro's op mijn rekening. Het vinden van een baan lukte maar niet, waardoor ik geen stabiliteit op het werk kon opbouwen. Ook het onderhouden van vriendschappen was soms lastig, en ik wilde de relatie met mijn man graag behouden en verbeteren. Dit was dus de eerste stap: me bewust worden van mijn uitdagingen!

Van stress naar inzichten

Tijdens mijn gesprekken met de psychotherapeute kwamen we natuurlijk mijn verleden ter sprake, en we bespraken wekelijks wat er die week was gebeurd. Ik vertelde over de gebeurtenissen, wat ik had gedaan, hoe ik me voelde en wat er door mijn hoofd ging. We keken ook naar hoe ik me zou voelen en wat ik zou denken als ik een andere houding had aangenomen. Dit is een mooi voorbeeld van wat men 'Klassieke cognitieve gedragstherapie' noemt. De geluiden op de werkvloer en in de stad Amsterdam bleken in alle situaties die we bespraken een belangrijke bron van stress, frustratie, vermoeidheid en conflicten te zijn.

Ontsnappen aan geluid

Na al die gesprekken begon ik me te realiseren hoeveel last ik had van de geluiden om me heen. Ze maakten me moe en kostten me veel energie. Soms voelde ik me zo gefrustreerd dat ik mensen wel wilde slaan of gewoon weg wilde rennen om te ontsnappen aan de herrie. In Amsterdam was dat echter niet mogelijk, waardoor ik me steeds claustrofobischer ging voelen in het volle Nederland. Zelfs thuis kon ik niet ontsnappen aan de (geluids)prikkels. Het viel me op dat zelfs zachte, menselijke en herhalende geluiden me zo konden irriteren dat ik ze echt niet meer kon uitstaan. Een manager die constant sprak, niets aan me vroeg en geen interesse toonde, zorgde al voor veel spanning. Wat was hier aan de hand?

Ik begon me te realiseren dat ik alle geluiden om me heen begon te verafschuwen. Ik verlangde zo naar rust. Daarom ben ik zelf online gaan zoeken naar wat deze ‘geluidshaat’ zou kunnen betekenen. Ik zocht onder andere naar geluidsovergevoeligheid. Hoewel het geen allergie is, vond ik deze term wel passend en ontdekte ik de website Allergictosound.com, die me waardevolle inzichten bood. Tijdens mijn wekelijkse gesprekken met de therapeut heb ik mijn ontdekkingen gedeeld en zijn we samen gaan onderzoeken wat ik hiermee wilde doen.

Geluidsgevoeligheid als symptoom

Ik heb me destijds aangemeld bij het AMC voor de experimentele groepstherapie om beter om te leren gaan met misofonie. Al snel kwam ik erachter dat ik, samen met de andere deelnemers, de echte deskundigen in de ruimte was. De gesprekken met therapeut Janet Terweij hebben me echt geholpen in mijn proces van bewustwording. Wat zij destijds al zei en waar ik nu volledig achter sta, is: 'Geluidsgevoeligheid is een symptoom!'. Met andere woorden, je bent niet gek, niet ziek en je hebt geen stoornis. Je gevoeligheid voor geluiden wijst op een disbalans, een ongemak, en dat is alles. Sindsdien ben ik zelf verder gaan onderzoeken en heb ik verschillende andere therapieën geprobeerd om nog meer inzicht te krijgen in dit bewustwordingsproces.

Van bewustwording tot kiezen

Sinds 2015 heb ik gezien mijn hoogsensitiviteit en geluidsgevoeligheid de verschillende fases doorlopen die Carl Rogers beschrijft. Dit zijn ze:

  1. Bewustwording

  2. Belangstelling

  3. Evaluatie

  4. Experimenteren

  5. Kiezen

Tijdens dit bewustwordingsproces heb ik het zelf graag over ‘(h)erkennen, ontdekken en kiezen’. Ik heb ontdekt dat geluiden voor mij een uitdaging vormen (herkennen & erkennen) en ben gaan onderzoeken wat de oorzaak van deze uitdaging is (ontdekken) en wat ik eraan kan en wil doen (kiezen).

Geluid als signaal

Ik geloof, en dat kun je op deze site lezen, dat geluidsgevoeligheid een teken is van onderliggend trauma (kiezen). Wanneer ik deze uitdaging van traumaheling aan ga en de bijbehorende thema’s en spanningen loslaat, zal mijn geluidsgevoeligheid steeds minder worden. Uiteindelijk heb ik besloten om de geluiden te zien als signalen van mijn lichaam, zodat ik beter kan letten op mijn grenzen en behoeften. De therapieën die ik tot nu toe heb gevolgd, hebben me keer op keer laten inzien dat het belangrijk is om in mijn kracht te staan en mijn stem te laten horen. Wanneer ik mijn authentieke zelf laat spreken, met respect en begrip voor anderen, worden de geluiden om me heen steeds zachter, omdat ik mijn eigen geluid laat klinken.

Samengevat zijn erkennen, ontdekken en kiezen drie essentiële stappen in jouw bewustwordings- en helingsproces. Wanneer je je bewust wordt van wat jouw aandacht vraagt, zoals bijvoorbeeld je hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid of gevoeligheid voor geluid, kun je nieuwsgierig worden naar je ervaringen. Vervolgens is het belangrijk om hierop te reflecteren en te experimenteren met verschillende manieren om ermee om te gaan. Uiteindelijk kun je kiezen welke oplossingen het beste bij jou passen. Dit proces van ‘erkennen, ontdekken en kiezen’ is een voortdurend proces, wat het zo boeiend maakt. Je leert jezelf en je uitdagingen steeds beter kennen en krijgt meer inzicht in wat je ermee wilt doen. Heb je hulp nodig? Neem gerust contact op, je staat er niet alleen voor.

Ben je benieuwd naar de fase van ontdekken?

Neem dan eens een kijkje op de Engelstalige websites Allergictosound.com en Soquiet.org. Hier vind je boeiende artikelen over misofonie. Ook de documentaire ‘Quiet Please’ van Jeffrey Gould is een aanrader; hij toont de invloed van misofonie op het leven van mensen. Vergeet niet om bij alles wat je tegenkomt na te denken: wat doet dit met mij en wat vind ik ervan?

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over oplossingen en zelfhulp bij misofonie? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).

 
 
Marianne de Kuyper

Hallo, ik ben Marianne en ik kom uit Amsterdam. Als freelancer gebruik ik mijn web ninja vaardigheden om concepten, websites en sociale media op te zetten! 🕶️🚀. Op Omgaanmetgeluid.nl deel ik handige oefeningen en tips vanuit mijn eigen ervaring om de kracht van geluid te ontdekken. Leer om geluiden te ervaren als positieve signalen van de wereld om je heen, zodat je nog beter voor jezelf gaat zorgen.

Vorige
Vorige

Ben je geluidsgevoelig en hoe ga je ermee om?