Benieuwd of misofonie vergelijkbaar is met een allergie?

Onlangs schreef ik een blog voor Holistik.nl met de titel: "Misofonie: wat te doen als je allergisch bent voor geluid?". Het is interessant om te onderzoeken of misofonie vergelijkbaar is met een allergie. Wat is jouw mening hierover? Toen ik zelf merkte dat ik soms heftig reageerde op wat er in mijn omgeving gebeurde, besefte ik dat geluiden hier een rol in speelden. Destijds wist ik er nog weinig over en begon ik online te zoeken naar wat ik precies had en zocht ik op de termen 'Allergisch voor geluid'. Inmiddels is misofonie een onderwerp dat veel aandacht heeft gekregen in de media en op Omgaanmetgeluid.nl deel ik graag mijn visie en ideeën met je als ervaringsexpert, want door de jaren heen is mijn ervaring met geluid en mijn kijk erop aardig veranderd.

 
Nieuwsgierig of misofonie vergelijkbaar is met een allergie? Bekijk mijn blog op Holistik.nl en ontdek hoe ik omga met geluidallergie. Op Omgaanmetgeluid.nl deel ik mijn visie en ideeën als ervaringsexpert.
 

Het oorspronkelijke blogbericht is te vinden op Holistik.nl, terwijl een aangepaste versie hier op Omgaanmetgeluid.nl staat om je meer te vertellen over geluidsgevoeligheid. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

 

Misofonie en Hoogsensitiviteit

Als je opzoekt wat misofonie is, kom je te weten dat iemand die hier last van heeft, fysieke, mentale en emotionele stress ervaart bij bepaalde geluiden. Dit kan een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven, aangezien geluid overal aanwezig is. Vooral voor mensen die hoogsensitief zijn kan het verwerken van al deze prikkels een uitdaging zijn. Ik vermijd echter om mezelf hooggevoelig of hoogsensitief (hsp) te noemen of te zeggen dat ik misofonie heb, omdat ik denk dat mijn gevoeligheid voor (visuele) prikkels en geluiden ook kan worden gezien als hypersensitiviteit. Hyper verwijst dan naar een waakzaamheid die misschien niet meer nodig is in de huidige situaties en heeft te maken met oude pijnen.

Allergisch voor geluid?

Laten we starten met het begrip: misofonie. Vaak wordt voor misofonie de letterlijke vertaling gebruikt, namelijk ‘haat van geluid’. Sommigen van ons reageren sterk op bepaalde geluiden, maar dat betekent niet dat we alle geluiden haten. Sommige geluiden werken juist kalmerend voor mij en gebruik ik als een middel wanneer ik overprikkeld ben. Een andere term voor misofonie is ‘selectieve geluidsgevoeligheidssyndroom’, maar ik geef de voorkeur aan de term ‘Selectieve Geluidsgevoeligheid’. Ik geloof niet in het label van een syndroom (stoornis), omdat het de suggestie wekt dat er iets mis is met je of dat je ziek bent als je last hebt van (visuele) prikkels en geluiden om je heen. Voor mij is het daarom simpelweg 'geluidsgevoeligheid'.

Van frustratie naar zelfzorg

Als je merkt dat bepaalde geluiden en visuele prikkels je erg irriteren, kan dit leiden tot frustratie, woede en zelfs paniek als je niet weg kunt van het geluid. Denk aan situaties zoals reizen met het vliegtuig of openbaar vervoer, tijdens vergaderingen, diners of voorstellingen. De geluiden die stressvol voor je kunnen zijn, kom je bijna overal tegen. Zelfs het lezen erover of het zien van afbeeldingen die de geluiden weergeven, kan een trigger zijn. Ik noem de geluiden daarom niet specifiek, om je niet nog meer te frustreren. Toch wil ik je aanmoedigen om het vanuit een ander perspectief te bekijken. De negatieve gevoelens die ik beschreef, herken ik maar al te goed. Mijn brein reageerde vaak op geluiden alsof er een leeuw in de kamer was. Nu begrijp ik dat geluiden niet het probleem zijn, maar eerder een signaal dat ik aandacht moet besteden aan mezelf en moet onderzoeken wat ik echt nodig heb. Hoe zou het voor je zijn om het ook op deze manier te bekijken?

Misofonie, hoogsensitief en hooggevoelig: Wat is het verschil?

Laten we nog even stilstaan bij de definities van misofonie, hoogsensitief en hooggevoelig, wat onderscheidt ze van elkaar? Ik noem dit, omdat het relevant is voor de oplossing. Men zegt dat je met hoogsensitiviteit geboren wordt. Bij misofonie zou je kunnen zeggen dat je het 'hebt' en dat er mogelijk iets aan gedaan kan worden. Als je hoogsensitief bent, kunnen alle prikkels en geluiden om je heen ook overweldigend zijn. In dat opzicht lijkt het op misofonie. Maar bij misofonie reageert je lichaam heftig op bepaalde geluiden, omdat deze gelinkt zijn aan oude situaties waarin je je niet veilig voelde bijvoorbeeld. Je lichaam reageert dus vanuit je overlevingsmechanisme en maakt zich klaar om te vechten, vluchten, bevriezen of doet net alsof er niets aan de hand is (vleien). Bij misofonie is de reactie direct merkbaar iedere keer wanneer er een trigger is en bij hoogsensitiviteit reageer je naar mijn mening pas zo heftig wanneer je niet op tijd rust hebt genomen en te lang te veel prikkels hebt gehad om te verwerken en dan dus hooggevoelig reageert. Misschien kun je een manier bedenken voor jezelf om deze termen van elkaar te onderscheiden.

Gevoelig: wat nu?

Gevoelig en nu? Als je meer wilt weten over mogelijke oplossingen, is het goed om meer te weten te komen over de oorzaken. De meningen over de oorzaken van geluidsgevoeligheid (misofonie) zijn echter verdeeld. Sommigen noemen misofonie ook een neurologische aandoening of stoornis, maar als je de volgende theorie begrijpt, begrijp je vast ook wat dit met je hersenen doet, zonder dat het direct een neurologische afwijking is. Een interessante theorie die ik eerder met je deelde, is dat het een aangeleerde reactie is. Een stressvolle of traumatische gebeurtenis in het verleden zou ervoor gezorgd hebben dat iemand de geluiden die op dat moment ook aanwezig waren, heeft gekoppeld aan die specifieke gebeurtenis. Wanneer iemand nu geluiden hoort die lijken op geluiden die er toen waren, veroorzaakt dat telkens een soortgelijke stressreactie.

Hoe kun je misofonie behandelen?

Je vraagt je vast af, wat de oorzaak ook is, of er behandelingen zijn voor misofonie. Het antwoord is simpel: probeer het uit. Iedereen is anders. Misschien is er een behandeling die kan helpen, maar ik geloof meer in dagelijkse zelfzorg om je zenuwstelsel tot rust te laten komen. Zelf heb ik verschillende behandelingen geprobeerd, van reguliere therapieën zoals cognitieve gedragstherapie tot alternatieve behandelingen zoals acupunctuur en Somatic Experiencing. Ik heb zelfs twee keer de medicijnplant 'Iboga' genomen. Ik heb dit allemaal gedaan om te ontdekken waarom ik zo gevoelig ben voor geluid en ik hoopte dat het me zou genezen.

Wil je weten tot welke conclusie ik ben gekomen? Dit is mijn huidige kijk op de situatie. De diverse therapieën die ik heb gevolgd en nog steeds volg, dragen bij aan mijn persoonlijke groei en helpen me om een mooier mens te worden. Bovendien heb ik door deze therapieën inspirerende mensen ontmoet die me begeleiden op mijn levensweg. Zonder mijn gevoeligheid voor geluid was ik wellicht niet begonnen aan de ontwikkeling die ik nu doormaak.

De kracht van geluidsgevoeligheid

Mijn gevoeligheden zijn er nog steeds, maar ik zie ze niet langer als een last. De 'misofonie' hoort blijkbaar bij me en zal waarschijnlijk nooit verdwijnen. Ik probeer te accepteren dat het er is en misschien is er een reden voor, die ik nog niet helemaal begrijp. Daarom ben ik gaan nadenken over hoe het me helpt. Ik besefte toen dat mijn gevoeligheid voor geluid ervoor zorgt dat ik doe wat nodig is om me beter en veiliger te voelen in het dagelijks leven. Mijn geluidsgevoeligheid is een signaal van mijn lichaam om me te beschermen. Als ik overprikkeld raak, weet ik dat een bepaalde plek, persoon of onderwerp op dat moment niet goed voor me is.

Zo kwam ik bijvoorbeeld tot het inzicht dat in Amsterdam blijven wonen, waar ik zelfs thuis niet tot rust kan komen, me niet gelukkiger ging maken. Ik woon nu op een berg op het eiland Mallorca en ben omringd door de natuur. Hier kan mijn zenuwstelsel tot rust komen. Verder werk ik vanuit huis als freelance coach en help ik tieners en volwassenen omgaan met hun hoogsensitiviteit en gevoeligheid voor geluiden.

Ten slotte, hoe kun je rekening houden met je misofonie? Het lijkt vaak alsof je reactie op visuele prikkels en geluiden in je omgeving niet in verhouding staat tot wat er daadwerkelijk gebeurt. Opmerkingen die je mogelijk van anderen krijgt, zoals 'word maar sterker', 'sluit je er gewoon voor af' of 'zet je er overheen' zijn op dat moment niet nuttig en realistisch.

Wat zijn je opties? Vraag om wat ruimte om tot rust te komen, door naar een andere kamer te gaan of gewoon even stil te zijn. Op die manier creëer je een veilige omgeving waarin het normaal is om last te hebben van geluid. Wat kun je nog meer doen? Laat de ander weten wanneer je je weer kalm voelt en wat je nodig hebt.

Hoe ga ik ermee om? Als ik zelf visuele prikkels of geluiden ervaar tijdens het eten met mijn man, vraag ik hem vriendelijk om even te stoppen met eten. We veranderen het gespreksonderwerp naar iets luchtigers en ik neem een paar diepe ademhalingen. Zodra ik merk dat ik weer fysiek tot rust kom, gaan we verder met het gesprek en onze maaltijd. Wil je meer weten of wat ideeën die ik deelde bespreken? Laat dan van je horen!

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over oplossingen en zelfhulp bij misofonie? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).

 
 
Marianne de Kuyper

Hallo, ik ben Marianne en ik kom uit Amsterdam. Als freelancer gebruik ik mijn web ninja vaardigheden om concepten, websites en sociale media op te zetten! 🕶️🚀. Op Omgaanmetgeluid.nl deel ik handige oefeningen en tips vanuit mijn eigen ervaring om de kracht van geluid te ontdekken. Leer om geluiden te ervaren als positieve signalen van de wereld om je heen, zodat je nog beter voor jezelf gaat zorgen.

Vorige
Vorige

Misofonie: Wat helpt?

Volgende
Volgende

Ben je geluidsgevoelig en hoe ga je ermee om?