Wat als geluiden pijn doen?

Als geluiden niet langer als prettig worden ervaren, maar eerder als vervelend, hinderlijk of zelfs pijnlijk, kan dit veel stress veroorzaken. Op Omgaanmetgeluid.nl praten we over gevoeligheid voor geluiden. Het kan zijn dat bepaalde geluiden jou opvallend vaak opvallen, net zoals de kleuren rood en oranje in de afbeelding van de Misofonie Test. Misschien merk je vooral het gedrag van de mensen om je heen op en heb je daardoor ook last van de aanwezige geluiden. In deze blog onderzoeken we de vraag: "Wat als geluiden pijn doen?". Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder om beter te begrijpen hoe gevoelig je bent voor geluiden.

 
Ervaar je ongemak door geluiden en doet geluid je pijn? Ontdek jouw gevoeligheid voor geluiden op Omgaanmetgeluid.nl. Lees over misofonie, stress en hoe geluiden van invloed kunnen zijn op jouw welzijn.
 

In deze blog deel ik vooral mijn ideeën over geluidsgevoeligheid, dus het is niet helemaal objectief, omdat ik je ook aan het denken wil zetten. Op de introductiepagina staat een meer algemeen verhaal. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

 

Misofonie: Ongemak door geluiden

In 2015 ben ik zelf begonnen met mijn zoektocht naar wat er met mij aan de hand was toen geluiden pijn begonnen te doen. Ik zocht online naar "Wat als geluiden pijn doen?" en vond informatie over misofonie. De psycholoog bij wie ik in behandeling was voor depressie, vertelde mij dat misofonie, wat letterlijk 'geluidshaat' betekent, een symptoom is en niet de oorzaak van mijn persoonlijke uitdagingen.

Pas later begreep ik dit volledig en op Omgaanmetgeluid.nl vertel ik je graag meer over dit onderwerp en hoe je ermee om kunt gaan. Dus wat als geluiden pijn doen? Ik begrijp dat geluiden en overprikkeling een uitdaging kunnen zijn. Het kan overweldigend zijn als je gevoelig bent voor bepaalde geluiden.

Samen kunnen we kijken naar manieren om hiermee om te gaan en manieren vinden om jezelf te kalmeren wanneer je overprikkeld raakt. We zullen praten over geluidsgevoeligheid, de betekenis van misofonie, mogelijke oorzaken en beschikbare oplossingen. Naast behandelingsopties kun je ook de misofonie test doen en zelfhulpmethoden ontdekken om met je selectieve geluidsgevoeligheid om te gaan.

Realiseer je dat jouw levensverhaal uniek is en daarmee ook jouw visie en aanpak. Mijn persoonlijke ontwikkelingsproces is van mij en daar kun je van leren, maar jouw oplossingen kunnen anders zijn dan de mijne, juist om die reden. Uiteindelijk streven we allemaal naar hetzelfde in het leven, maar kiezen we allemaal een andere strategie en dat is helemaal oké.

Selectieve geluidsgevoeligheid

Heb je trouwens al gemerkt? Ik heb net een paar mooie details genoemd. Als je last hebt van geluiden om je heen, betekent dat niet dat je last hebt van alle geluiden. Dus je haat niet alle geluiden en de term misofonie, wat geluidshaat betekent, past eigenlijk niet bij wat je doormaakt. Een veel betere term vind ik: selectieve geluidsgevoeligheid. Je bent namelijk gevoelig voor een selectie van geluiden, maar je haat ze niet. Dat geeft je gevoeligheid een veel te grote, negatieve lading en dat is energetisch gezien nooit goed voor je welzijn.

Hoe zou jij jouw gevoeligheid voor geluid het liefst omschrijven? En welke geluiden zorgen voor ongemak? Het is mogelijk dat je gevoelig bent voor zowel zachte als harde en onverwachte geluiden, wat volkomen begrijpelijk is als je het eens bent met mijn kijk op de oorzaken van geluid. Misschien ervaar je ongemak door ademgeluiden, eetgeluiden of herhalende geluiden. Het kan ook zijn dat iemands stem of bepaalde klanken je behoorlijk storen. Dit alles kan behoorlijk hinderlijk zijn en je behoorlijk wat spanning en stress geven.

De lijst van geluiden die ongemak veroorzaken, kan ontzettend lang zijn. Tijdens de groepstherapie die ik volgde bij het AMC in Amsterdam, merkte ik zelf op dat de klachten van misofonie erger waren bij mensen die meer negatieve ervaringen hadden meegemaakt in hun leven. Ik leg hier meer over uit in Hoe ontstaat misofonie?. Dus als je alvast meer wilt weten over de reden waarom, ga dan direct door naar Oorzaken en ontdek wat ik denk over waarom sommige mensen in meer of mindere mate last hebben van bepaalde geluiden.

Ontsnap aan de geluidsoverlast

Door het lezen van deze blog weet je vast welke geluiden je ongemak bezorgen en misschien heb je al een kijkje genomen op de pagina over oorzaken. Laten we nu eens dieper ingaan op het ongemak voordat we naar oplossingen gaan kijken. Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat je nergens meer plezier in hebt, omdat alles lijkt als een opgave doordat je zo veel last hebt van geluiden om je heen?

Bijna overal, vooral in ons drukke Nederland en met name in de Randstad, zijn er mensen. Waar mensen zijn, zijn geluiden en gedragingen waar je je aan kunt ergeren. Ik herinner me nog goed de tijd dat ik in Amsterdam woonde en me op een gegeven moment bijna claustrofobisch voelde. Ik kon nergens ontsnappen aan de geluiden, de mensen en de drukte om me heen.

Ken je dat gevoel? Zelfs als ik thuis was, kon ik niet ontsnappen aan het geluid van bijvoorbeeld de buren die koffiezetten of de koffielepel op tafel legden. Het maakte me razend en ik voelde me gefrustreerd. Soms had ik gewoon de drang om het uit te schreeuwen van frustratie. Herkenbaar?

Op dat moment dacht ik dat er geen enkele plek meer op aarde zou zijn waar ik tot rust kon komen. Gelukkig heb ik die plek wel gevonden en daarmee ook rust en een uitweg uit de lijdensweg van geluidsoverlast. Jij kunt ook die verandering in gang zetten, maar daarvoor is wel een flinke dosis creativiteit, moed en doorzettingsvermogen nodig. Die eigenschappen bezit jij ook, net als ik.

Kortom, wil je leren omgaan met geluid, net als ik? Ik help je graag op weg op deze website met informatie, hoewel het natuurlijk wel gekleurd is door mijn persoonlijke ervaringen. En alles met als doel om je een pad te wijzen dat je kunt proberen. Je bent tot niets verplicht! Tot slot, nodig ik je graag uit goed na te denken over wat ik je vertel en vraag jezelf altijd af: “Wat vind ik hiervan?” en “Ben ik het ermee eens of niet en waarom?”. Reflecteer op je gevoelens en maak op basis daarvan nieuwe keuzes!

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over misofonie geluiden? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).

 
 
Marianne de Kuyper

Hallo, ik ben Marianne en ik kom uit Amsterdam. Als freelancer gebruik ik mijn web ninja vaardigheden om concepten, websites en sociale media op te zetten! 🕶️🚀. Op Omgaanmetgeluid.nl deel ik handige oefeningen en tips vanuit mijn eigen ervaring om de kracht van geluid te ontdekken. Leer om geluiden te ervaren als positieve signalen van de wereld om je heen, zodat je nog beter voor jezelf gaat zorgen.

Volgende
Volgende

Misofonie: Wat is dat?