Omgaanmetgeluid.nl

View Original

Misofonie: Wat is dat?

Mi-so-fo-nie, net als hoog-sen-si-ti-vi-teit, zijn woorden die niet gemakkelijk uit te spreken en te schrijven zijn en dat misofonie juist met geluiden te maken heeft. Misofonie betekent letterlijk ‘geluidshaat’ en het is de term die de medische wereld heeft gegeven aan een lijst van symptomen. Een andere term die gebruikt wordt is ‘selectieve geluidsgevoeligheid’ en past mogelijk beter bij de klachten die mensen hebben die last hebben van bepaalde geluiden. Wat betekent misofonie voor jou en volgens jou? Je ontdekt meer hier!

In deze blog deel ik vooral mijn ideeën over geluidsgevoeligheid, dus het is niet helemaal objectief, omdat ik je ook aan het denken wil zetten. Op de introductiepagina staat een meer algemeen verhaal. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

Misofonie wat betekent dat?

Wat is de betekenis van misofonie? Zoals ik in de introductie van de blog aangaf, betekent misofonie eigenlijk 'geluidshaat' en het is de term die de medische wereld heeft gegeven aan een lijst van symptomen. Persoonlijk vind ik de term 'selectieve geluidsgevoeligheid' veel beter passen. Deze term is neutraler en beschrijft beter wat er aan de hand is. Je bent gevoelig voor bepaalde geluiden, maar niet voor allemaal en je haat geluiden niet. Ook al kunnen bepaalde geluiden soms heel ongemakkelijk aanvoelen en irritatie, boosheid en/of walging opwekken, naar mijn mening haat je geluiden niet.

Het is interessant om te overdenken waarom bepaalde geluiden je zo kunnen irriteren en welke andere factoren hierbij een rol spelen. Het is belangrijk om hierover na te denken en te begrijpen wat er precies gebeurt in die situaties. Daarom help ik je graag op Omgaanmetgeluid.nl en vertel ik je meer over geluiden die je ongemak kunnen bezorgen, wat misofonie is, maar ook wat de oorzaken en oplossingen kunnen zijn voor je gevoeligheid voor geluid. Blijf vooral rustig ademhalen en neem de tijd om de beste aanpak te kiezen die bij je klachten past. Bovendien sta je er niet alleen voor. Ik help je graag verder in dit proces, dus voel je vrij om contact met me op te nemen als je vragen hebt.

Misofonie: de gedachte achter geluidsgevoeligheid

Laten we eens kijken naar het begrip 'misofonie'. In onze wereld worden veel labels gebruikt. Je wordt als slim beschouwd als je goed bent in taal, rekenen en feiten uit boeken kunt opnoemen, maar echte wijsheid komt misschien voort uit levenservaring en inzicht. Naar mijn mening is misofonie ook zo'n label. Misofonie betekent letterlijk 'geluidshaat' en zo voelt het ook wanneer een bepaald geluid je triggert. Je wilt gewoon dat het geluid stopt. Mensen zoals jij en ik, die gevoelig zijn voor geluiden, haten echter niet elk geluid. Het is een te negatief woord met een lage energetische frequentie. We haten geluiden dus niet, we zijn alleen gevoelig voor specifieke geluiden. Wat denk je eigenlijk als je dit nu leest? Laat het even bezinken.

Ik leg graag uit wat ik denk en moedig je aan om hier zelf ook goed over na te denken. Stel je voor dat het geluid neutraal is. Het is gewoon de situatie, zeg maar. Je hoort het geluid en daarna merk je dat het iets met je doet. Je ervaart bepaalde sensaties in je lichaam en je hoofd verbindt er direct een gedachte en gevoel aan. Je interpreteert het geluid dus razendsnel en dan volgt er waarschijnlijk een sterke reactie. Wat is er dan in de situatie nog meer aan de hand wat ook een effect kan hebben gehad op je reactie op de geluiden die in dat moment ook aanwezig waren? Dit kan best eens goed zijn om te analyseren. Zou het namelijk kunnen zijn dat de geluiden zelf niet eens het probleem zijn? Als een bepaald geluid je (extreem) boos maakt, je geïrriteerd wordt erdoor of walging opwekt, wat zorgt er dan nog meer voor dat je moeite hebt met dat moment? Wat is de reden daarvoor?

Misofonie: Symptoom of signaal van diepere problemen?

Stel je nu voor dat het geluid niet het probleem is, maar dat het alleen een oude pijn triggert, omdat de situatie waar je nu in zit je lichaam doet denken aan een situatie die al voorbij is en waarin je je wel onveilig, ongemakkelijk of boos voelde. Is de 'haat' die je voelt misschien niet gericht op iets of iemand anders, omdat je niet krijgt wat je nodig hebt op het gebied van veiligheid, gezien en gehoord worden?

Als je het op deze manier bekijkt, geloof je dan nog steeds dat misofonie iets is dat je hebt? Of zie je, net als ik, dat je gevoeligheid voor geluid eigenlijk een symptoom is van diepere onderwerpen die je aandacht nodig hebben? Het volgende onderwerp over de oorzaken van misofonie kan je mogelijk ook helpen: Waarom geluidsgevoelig?.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar jouw mening en antwoorden die je vindt tijdens je zoektocht. Ik hoop dat je ze hier op deze site vindt en dat ik je aan het denken zet. Mijn doel is vooral om je aan te moedigen goed voor jezelf te zorgen en je leven zo in te richten dat het past bij jou en je (hoog)gevoeligheid voor geluid en andere impulsen om je heen.

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over wat misofonie is? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).