Omgaanmetgeluid.nl

View Original

Misofonie: Wat helpt?

Als bepaalde geluiden je storen, boos maken of walging opwekken, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt en wat de mogelijke oorzaak is. Het benoemen van de klachten kan helpen, maar is dat echt de oplossing? Het gebruik van het label 'misofonie' voor je selectieve geluidssensitiviteit kan een gevoel van opluchting geven, maar je vraagt je misschien af: "Wat moet ik nu doen met misofonie?". Misschien kun je al dagelijks stappen zetten om de overprikkeling die je ervaart te verminderen, zelfs voordat je de exacte oorzaak kent. In deze blog gaan we daarom praten over mogelijke oplossingen, zodat je leert omgaan met je misofonie, ongeacht of dat het juiste label is voor de geluidsgevoeligheid waarmee je te maken hebt.

In deze blog deel ik vooral mijn ideeën over geluidsgevoeligheid, dus het is niet helemaal objectief, omdat ik je ook aan het denken wil zetten. Op de introductiepagina staat een meer algemeen verhaal. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

6+ Tips voor het omgaan met misofonie

Voordat je begint met het bedenken van mogelijke oplossingen om met je gevoeligheid voor geluid om te gaan, is het van groot belang om de andere blogs over misofonie te lezen indien je dat nog niet gedaan hebt. Neem de tijd om te leren van de vorige blogs en laat de inzichten en tips die je daaruit haalt je helpen bij het omgaan met je gevoeligheid voor geluiden.

  1. Gevoelig voor geluiden. Wat als geluiden je stress geven?

  2. Misofonie: Wat is dat?. Maken sommige geluiden jou ook zo boos?

  3. Gratis Online Misofonie Test. Ontdek hoe gevoelig jij bent voor geluid!

  4. Waarom geluidsgevoelig? Ontdek waarom geluiden je kunnen frustreren

  5. Hoe om te gaan met misofonie? Misofonie: behandelen of accepteren?

  6. Misofonie: Wat helpt? Leer omgaan met misofonie: 6+ handige tips voor zelfhulp! (Je bent nu op deze pagina!)

Alle blogs geven je al meer begrip van wat misofonie is en waarom bepaalde geluiden je zo kunnen beïnvloeden. Het zal duidelijk worden in de blogs dat ik je aanmoedig om na te denken over je klachten. Je gevoeligheid voor geluid kan worden gezien als een klacht, maar ook als een signaal. Ook je irritatie, frustratie, boosheid en walging kunnen worden gezien als klachten, maar ook als reacties van je lichaam en dus ook signalen. Waar heb je dus echt last van? Probeer eens al je symptomen op te schrijven en te kijken wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn.

Leer meer over omgaan met geluid

Over Geluid heeft 6 hoofdpagina's die je verder kunnen helpen en suggesties geven over hoe je kunt omgaan met je gevoeligheid voor geluid.

  1. Geluiden: Misofonie: Welke geluiden doen pijn?

  2. Misofonie: Misofonie: Wat betekent dat?

  3. Gratis test: Wanneer heb je misofonie?

  4. Oorzaken: Hoe ontstaat misofonie?

  5. Oplossingen: Misofonie behandelingen: Wat werkt echt?

  6. Zelfhulp: Wat helpt tegen misofonie? (Je bent nu op deze pagina!)

Het is slim om aantekeningen te maken terwijl je deze pagina's bekijkt en ook om dagelijks te reflecteren. Of je nu je gedachten laat gaan of een reeks vragen beantwoordt, het is in ieder geval belangrijk om je gedachten regelmatig op te schrijven. Schrijf mogelijk per dag op welke situaties er waren, je gevoelens en gedachten daarbij en wat je hebt gedaan. Je kunt ook noteren wat je eventueel had kunnen doen om je voor te bereiden op een eventuele volgende vergelijkbare situatie. De methode Geweldloze Communicatie kan je hierbij goed ondersteunen en ik help je graag tijdens een consult.

Wat is waar?

Onthoud dat het uiteindelijk draait om wat voor jou waar is. Blijf jezelf dus afvragen bij alles wat ik met je deel, wat je op andere platformen vindt of bij wat anderen je vertellen: "Wat vind ik hiervan?" en blijf kritisch, zoals Byron Katie van The Work zou zeggen.

  • Is het waar?

  • Kun je absoluut weten dat het waar is?

  • Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

  • Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Door de 4 vragen te stellen die Byron Katie je aanraadt, kun je ontdekken welke gedachten je beter kunt loslaten. Volgens haar veroorzaken de gedachten die je gelooft je soms meer pijn dan dat ze je helpen bij het vinden van een oplossing. Door deze kritische vragen te beantwoorden, kun je beter begrijpen wat je dwarszit gezien de geluiden om je heen.

Misofonie: wat helpt nog meer?

Het is mogelijk om zowel op korte als lange termijn oplossingen te bedenken. Sommige oplossingen kun je zelf toepassen, terwijl je voor andere methoden of behandelingen wellicht professionele begeleiding nodig hebt.

Korte termijn oplossingen gaan meer over iets wat je direct toepast om minder last te hebben van geluid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van copingstrategieën zoals een koptelefoon of oordopjes. Soms is weggaan van het geluid ook een tijdelijke oplossing.

Verder is het direct nuttig en cruciaal om regelmatig pauzes te nemen. Hierdoor kan je lichaam leren onderscheid te maken tussen spanning en ontspanning. Een oefening uit de yoga, genaamd Yoga Nidra is zo’n oefening die je hierbij kan helpen, maar ook de Jacobson oefening waarin je leert je spieren aan te spannen en ontspannen. Zo herken je sneller wanneer het tijd is voor een pauze, om te voorkomen dat geluiden overweldigend worden. Als geluiden te intens binnenkomen, ben je mogelijk al voorbij jouw gezonde grenzen gegaan.

Als je behoefte hebt om beter met jezelf, je omgeving en de geluiden om je heen om te gaan, en als je je grenzen beter wilt leren bewaken om goed voor jezelf te kunnen zorgen, dan kan therapie een waardevolle oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten psychotherapieën, zoals psychoanalyse, (cognitieve) gedragstherapie, ervaringsgerichte therapie en systeemtherapie, die je kunnen helpen om jezelf beter te begrijpen. Daarnaast is er ook lichaamsgerichte psychotherapie of lichaamsgeoriënteerde psychotherapie, waarbij het lichaam een belangrijke rol speelt in het therapeutische proces.

Wat heeft jouw voorkeur? Misschien kun je ontdekken wat jouw voorkeur heeft door je erin te verdiepen of gewoon je instinct te volgen. Ik zou aanraden om somatische therapie (somatic experiencing) te proberen, ontwikkeld door Peter Levine, waarbij je leert om oude spanningen los te laten zonder over het verleden te praten. En het boek van Peter Walker, Complex PTSD in dan mogelijk ook interessante leerstof!


Om dus effectief om te gaan met misofonie, is het belangrijk om te begrijpen wat het voor jou betekent en wat de mogelijke oorzaken zijn in jouw specifieke situatie. Er is dus geen ‘One Size Fits All’ aanpak of te wel er is geen universele aanpak die voor iedereen werkt.

Door dagelijks aantekeningen te maken van wat er gebeurt, hoe je je voelt en wat je doet, kun je patronen ontdekken in je gedrag. Deze informatie kan ook nuttig zijn wanneer je met iemand praat over mogelijke behandelingen of begeleiding. Het bijhouden van deze notities is niet alleen leerzaam, maar ook een goede voorbereiding op langere termijn oplossingen. Als je steun nodig hebt en graag met mij wilt praten, ben ik er voor je. Vanwege mijn eigen ervaringen met geluidsgevoeligheid kan ik je hierbij graag helpen. Voel je vrij om contact met me op te nemen!

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over zelfhulp bij misofonie? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).