Omgaanmetgeluid.nl

View Original

Hoe om te gaan met misofonie?

Als je denkt dat je last hebt van misofonie en op zoek bent naar een oplossing voor je geluidsgevoeligheid, dan kunnen we samen kijken naar wat er aan de hand kan zijn en waar dit vandaan komt. Het is waarschijnlijk dat je klachten ervaart en wilt dat deze weg gaan. Deze fysieke, emotionele en mentale klachten kunnen worden gezien als een symptoom. Maar waar wijzen deze signalen precies naar? In deze blog over het omgaan met misofonie zullen we hier dieper op ingaan. Dit zal je hopelijk ook meer inzicht geven in mogelijke benaderingen. Is jouw gevoeligheid voor geluid dus een probleem dat behandeld moet worden, of juist een eigenschap die je kunt omarmen?

In deze blog deel ik vooral mijn ideeën over geluidsgevoeligheid, dus het is niet helemaal objectief, omdat ik je ook aan het denken wil zetten. Op de introductiepagina staat een meer algemeen verhaal. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

Misofonie: Wat nu?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over je geluidssensitiviteit en wilt weten of dit mogelijk misofonie is. Het is belangrijk om de situatie te begrijpen, zodat we een oplossing kunnen vinden. Het label 'misofonie' kan geruststellend zijn, maar het roept ook vragen op, zoals "Wat is misofonie?", "Wat veroorzaakt misofonie en is het te behandelen?" en als dat zo is, "Hoe dan?".

Hier komen we meteen bij een interessant verschil dat te maken heeft met hooggevoeligheid of hypergevoeligheid voor geluid. Als je constant je omgeving scant en alles opmerkt, vooral geluiden, dan is dit een voorbeeld van hyperwaakzaamheid (hypervigilantie). Als je dus erg waakzaam bent en (extreem) gevoelig reageert op wat er in je omgeving gebeurt, kan dit een teken zijn van bijvoorbeeld onverwerkte gebeurtenissen, ook wel trauma genoemd.

Wat is dan het verschil tussen hooggevoeligheid en hypergevoeligheid? Als je vindt dat je ‘overgevoelig’ reageert op veel geluiden en je afvraagt: "Ben ik hooggevoelig voor geluid of hypergevoelig?", dan is het antwoord: hooggevoeligheid hoort bij wie je bent en is een integraal onderdeel van je persoonlijkheid, terwijl hypergevoeligheid het gevolg kan zijn van ervaringen die je hebt meegemaakt in je leven. Maar wat doe je dan?

 

Misofonie: behandelen of accepteren?

Het is belangrijk om te overwegen of je sensitiviteit voor geluid een klacht is of juist een kracht. Als je merkt dat je reactie op geluid invloed heeft op hoe je reageert op je omgeving, is het goed om te kijken hoe je hiermee om wilt gaan. Door bewust je gedrag naar jezelf en je omgeving te evalueren en stap voor stap te veranderen, kan je in je kracht komen te staan, ongeacht of je sensitief bent voor geluiden of dat je geluidssensitiviteit hebt. Bedenk daarom goed na over wat je wilt bereiken en pas daar je aanpak op aan.

Hoe benader ik het zelf? Ik herken mezelf als hooggevoelig en merk dat ik gevoelig ben voor geluid. Ik zie het een als onderdeel van wie ik ben en het andere als een symptoom dat ik ervaar. Als ik merk dat ik sterk reageer op geluiden, zie ik dit als een teken van mijn lichaam dat ik misschien een behoefte van mezelf heb genegeerd. Dit is al een hint voor een mogelijke oplossing en deze valt onder de eerste aanpak.

Hoe kan je omgaan met je klacht zoals gevoelig zijn voor geluiden om je heen? Ik deel 4 stappen met jou die je kunt volgen om beter om te gaan met je geluidsgevoeligheid. Deze stappen zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met hooggevoeligheid (HSP) en geluidsgevoeligheid.  

  1. Het helen van oude pijn tot een niveau waarop je weer redelijk goed in staat bent om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. (genezen)

  2. Het trainen van jezelf om anders te reageren op wat je ziet en hoort, ook al vergt dit veel oefening. Maar je hersenen kunnen zich aanpassen als je ze de kans geeft en traint. (trainen)

  3. Het kan ook helpen om op een andere manier naar je verleden te kijken, niet alleen vanuit pijn en verdriet, maar ook vanuit wat het je heeft geleerd en gebracht. Het herschrijven van je verhaal zeg maar. (herformuleren).

  4. Ook geloof ik dat het soms beter is om je omgeving te veranderen, bijvoorbeeld door van baan te veranderen, een ander huis of je huis anders in te richten of je tijd door te brengen op andere plekken en je relaties op een andere manier vorm te geven. (veranderen).

Ik hoop dat je benieuwd bent geworden naar hoe je met geluid kunt omgaan en stappen gaat zetten om te ontdekken hoe je zo ontspannen mogelijk kunt leven ondanks je gevoeligheid voor geluid. Het woord 'ondanks' kan trouwens het woord 'door' vervangen. Juist door je gevoeligheid voor geluid, kun je straks ontspannen leven en je dagelijkse bezigheden doen. Waarom? Ik weet vanuit persoonlijke ervaringen dat wanneer jij positieve veranderingen aanbrengt in je leven, je ook met meer vreugde de 'normale' dingen in het leven kunt doen. Bijna net zo ‘normaal’ als de anderen om je heen. 

Tot slot, is het belangrijk om te erkennen dat je gevoeligheid voor geluid eigenlijk een positief signaal is van je lichaam ter zelfbescherming. Hoewel je lichaam soms iets te goed haar best doet, is het goed om te beseffen dat je gevoeligheid geen klacht of last is, maar juist je kracht.

Meer weten?

Wat zeggen andere bronnen over de behandelingen en oplossingen voor misofonie? Je kunt hierover meer lezen bij de Veelgestelde Vragen: FAQ. Bekijk ook de andere handige tips in de blogs en wie weet is de cursus die ik aan het ontwikkelen ben iets voor jou. Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten of boek alvast een sessie voor hulp!

Word Geluidswijs!

Wil je beter leren omgaan met geluid? Meld je dan nu aan!

Voor een eenmalige betaling krijg je direct toegang tot verschillende modules van de Geluidswijs cursus. In deze cursus vind je reflectieve oefeningen die je helpen om na te denken over de rol van geluid in je leven en wat jouw gevoeligheid voor geluid kan betekenen. Met deze inzichten kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je omgaat met uitdagende geluiden en een aanpak kiezen die bij jou past.

_____

Vond je de blog en de gratis online misofonie test nuttig? Ben je tevreden met de eerlijke informatie die ik deel vanuit mijn persoonlijke ervaring met geluid? Elke euro die je bijdraagt, wordt gewaardeerd. Het zorgt ervoor dat deze website actief blijft en dat ik met plezier informatie kan blijven delen, om jou en anderen verder te helpen. Doneren is optioneel en altijd welkom! Jouw steun kun je overmaken op: N26 - Online Bank, Marianne de Kuijper, DE29 1001 1001 2620 0194 41 (IBAN), NTSBDEB1 (BIC).